T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / İPEKYOLU - Nuri Pakdil İmam Hatip Ortaokulu

Sesi Görebilir miyiz?

Fen Bilimleri dersinde "Sesi Görebilir miyiz?" sorusuna cevap aradık. Fen Bilimleri öğretmenimiz yaptığı deney ile sesi titreşimlerini tahta üzerinde gösterdi.

Ses mekanik bir dalgadır. Tüm dalgalar gibi bir yerden başka bir yere enerji taşır. Bir kaynak tarafından üretilen ses, etrafa yayılırken önce civardaki atom veya moleküllerin titreşmesine ardından da bu titreşimlerin komşu atom veya moleküllere iletilmesine sebep olur. Ses uzak mesafelere yayıldıkça bir molekülden diğerine aktarılan enerji miktarı da azalır ve sesi duymak giderek zorlaşır. Daha şiddetli ses dalgaları, daha çok enerji taşır ve kolaylıkla daha uzak mesafelerden duyulabilir. Bir konsere gidip büyük bir hoparlörün yanında durduğunuzda notaların içinizde titreştiğini hissetmenizin nedeni, sesin kaynağına çok yakın olmanızdır.

Sınıf içinde yaptığımız deneyde bir kabın içerisine hoparlör yerleştirdik ve ağzını balon ile kapattık. Sonra üzerine yerleştirdiğimiz bir ayna yadımıyla ışığı tahtaya yansıttık. Hoparlörden gelen ses dalgalarıyla tahta üzerinde eğlenceli ve harektli şekiller görmeye başladık. Bu sayede sesin enerjisini keşfetmiş olduk.

Yaptığımız deneyin bir örneğinin tübitak sayfasından inceleyebilirsiniz. TIKLAYINIZ

29-03-202429-03-202429-03-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2024 - Güncelleme: 29.03.2024 11:39 - Görüntülenme: 75
Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/sesigorebilirmiyiz
  Beğen | 0  kişi beğendi